Jедна од најбогатијих и најстаријих музејских збирки на простору цијеле БиХ при цркви Успенија пресвете Богородице у Чајничу. Скроман по величини, али не по вриједнести Музеј чајничке црквене општине чува изузетне драгоцјености по којима је сврстан у заштићене националне споменике.

 Иконе, рукописне и старе штампане књиге само су дио драгоцјености које свједоче о славној прошлости православних Срба, дубини њихове вјере и познавања духовности. Раскошну музејску збирку употпуњава 12 рукописних књига, 56 штампаних књига и 25 икона, као и бројни други предмети које је народ са ових простора сакупљао и поклањао богомољи.


У Музеју чајничке црквене општине чува се Чајничко јеванђеље које је на пергаменту писано крајем 14. Вијека, из којег недостају поједини дијелови, али је изузетно драгоцијено. То је једино средњовјековно јеванђеље које је сачувано у БиХ до данас и у власништву је Чајничке цркве. Иако дио рукописа недостаје броји 167 листова, укоричен је дрвеним корицама и пресвучен кожом, дакле ријеч је о вриједном издању, првом писаном споменику у БиХ. Наиме, јеванђеље свједочи да је народ са ових простора и те како био духован, писмен и просвећен.

Осим овог националног споменика, црквени музеј баштини и бројне друге вриједности. Међу њима је и Јеванђеље попа Оливера писано у манастиру Папраћи 1513. Године, као и штампани октоих из 16. вијека, књига „Златоуст“, зборници, псалтири...

У Музеју се такође налази јеванђеље из друге половине 15. Вијека, Пролог, Минеј, Октоих из 15. вијека, Зборници, Службеник Божидара Вуковића, бројне друге рукописне и штампане књиге које је народ поклањао и доносио чак и из Венеције, Москве, Кијева и многих других дијелова свијета.

Предивну збирку књига прати и богата збирка икона, које су у православном свијету темељници вјере. Међу њима се посебно издваја икона Свети Георгије са 12 сцена које илуструју његово житије из 16. вијека, икона светог Николе из 17. вијека и иконе свете Тројице из 1848. године. Такође се издваја и икона светог Игњатија, икона пресвете Богородице, светог великомученика Варваре, и прекрасна икона Тајна вечера. 

Цијели иконостас у Старој цркви је национални споменик. Затим, посебна је икона Успенија у Новој цркви, а ризницу красе и иконе светог Николе, затим икона на којој је насликан Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, икона Усјековање главе светог Јована Крститеља и све оне на посебан начин имају ванвременску симболику.

Музејска збирка чајничке цркве по свом богаству, историјској и умјетничкој вриједности издваја се међу ризницама Српске православне цркве.