СИНАКСАРСКО ЧИТАЊЕ

у четврту недељу поста

ПОСВЕЋЕНУ СВЕТОМ ЈОВАНУ ЛЕСТВИЧНИКУ

 

Иако је жив телом, свети Јован је био мртав свету,
И иако је телом умро, вечно је жив душом,
Оставио нам је књигу Лествицу
Са тридесет духовних степеница
Показујући нам пут свог духовног узрастања
Јер је умро у тридесети пролећни дан.

(Стихови)

 

        Када свети Jован беше напунио шеснаест година, будући савршен умом, принесе самога себе Богу као жртву непорочну, отишавши на Синајску гору. Када је прошло још деветнаест година, он се упућује на поприште безмолвија на пет стадија од Саборног храма Синаjског манастира. Дошавши до обитељи Палестри, на место звано Тола, свети Јован је ту поживео четрдесет година, горећи Божанском љубављу. Непрестано бивајући распаљиван њеним огњем. Jeo je све што није било забрањено монашким уставом, али веома умерено, због чега је премудро сломио гордост у себи. Али ко може да искаже изворе суза његових. Спавао је толико, колико jе било неопходно, да не би од бденија изнемогао. Цео живот његов је био непрестана молитва и безмерна љубав ка Богу. Тако богоугодно поживевши и подвизавајући се, написао је књигу звана Лествица, у којој је изложио учење о спасењу, и испунивши се благодати, достојно се упокојио у Господу. Оставио је и многа друга писана дела.

Молитвама његовим, Боже, помилуј и спаси нас.

СИНАКСАРСКО ЧИТАЊЕ

у трећу недељу поста

ЗВАНУ КРСТОПОКЛОНА
ПОСВЕЋЕНУ ЧАСНОМ И ЖИВОТВОРНОМ

КРСТУ ГОСПОДЊЕМ

Нека се сва земља Крсту поклони,

Кроз који је познала да се поклања Теби,

                                Господе Христе.

(Стихови)

 

Овај дан, у трећу недељу поста, празнујемо поклоњење Часном и Животворном Крсту ради следећег разлога:

            У време четрдесетодневног поста и ми се на неки начин распињемо, умртвљујући страсти, и имамо oceћaj горчине, падамо духом и изнемогавамо, па се због тога пред нас поставља Часни и Животворни Крст, да нас освежи и укрепи, подсећајући нас на страдања Господа нашега Исуса Христа, и да нас утеши.

 

 

СИНАКСАРСКО ЧИТАЊЕ

у другу недељу поста

ПОСВЕЋЕНУ СВЕТОМ ГРИГОРИЈУ ПАЛАМИ

 АРХИЕПИСКОПУ СОЛУНСКОМ

Великог и пресветлог проповедника светлости

Светог Григорија

Сада ка незалазној светлости

Приводи Источник светлости

(Стихови)

 

Овај син Божанске и невечерње светлости, заиста истинити Божији човек и дивни служитељ и слуга Божији , био је родом из Цариграда, од благородних и славних родитеља. Од младости он се трудио да украси  врлинама и образовањем, не толико спољашњег и телесног човека, но много више унутрашњег и невидљивог.

Отац му је умро кад свети Григорије беше јако мали, а мајка његова и њега и браћу и сестре његове васпиташе строгим животом, учећи их закону Божијем и Свештеном Писму, а после их даде и учитељима, да би их добро научили и светској мудрости.